11 - 12 Nisan 2020 sokağa çıkma yasağı

Coronavirüs salgını sebebiyle uygulanmakta olan tedbirlere ilave olarak alınan tedbirdir. 10 Nisan 2020 Cuma günü gece 22:00 sularında duyurulmuştur. 11 Nisan 2020 Cumartesiyi başlatan gece yarısı başlayıp, 12 Nisan 2020 Pazar gününü bitiren gece yarısına kadar toplam 48 saat süreyle tüm 30 büyük şehir ve Zonguldak olmak üzere toplam 31 şehirde sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir.

Yasağın başlamasına çok kısa bir süre kala duyurulan yasaktan sonra halk alışveriş yapmak için satış noktalarına hücum etmiştir. Yurt genelinde, hastalığın daha fazla insana ulaşacağına ilişkin ciddi kaygılar oluşturan görüntüler ortaya çıkmıştır.




Maske ve eldiven kullanımının en alt seviyede gözlendiği, 2 metrelik güvenli mesafenin tamamen uygulama dışı kaldığı bu süre bir anda gündemin ana maddesi oldu. Bu karardan devletin hangi organlarının haberi olduğu net olarak anlaşılamadı. Kararın ne zaman alındığı merak edildi.

Hükümet ve özellikle İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, kararı açıklama şekliyle ilgili eleştiri yağmuruna tutuldu. Fırın ve eczanelerin kapalı olmadığı duyuruda daha iyi vurgulansaydı, sokağa çıkma yasağı bir kaç gün önceden duyurulsaydı ya da tüm market ve bakkallar kapandıktan sonra duyurulsaydı gibi eleştiriler yöneltildi. Süleyman Soylu, bu eleştirilere karşı kendisini, önceden duyuru yapsaydık daha fazla panik olurduk diyerek savundu. (Bakan Soylu'nun ilk açıklaması )
Eleştirilerin şiddetini kesmemesinden olacak, daha sonra bu eleştirilerden faydalanıp özeleştiri yapacağını dile getirdi. (Ahmet Hakan'ın kaleminden Süleyman Soylu'nun açıklamaları )

Yaşanan ortamın salgının yayılmasına dönük ortaya koyduğu riske karşı, bilim kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, o 2 saat içerisinde dışarı çıkan herkesin kendisini 14 gün karantinaya almasını tavsiye etti. Bir diğer bilim kurulu üyesinin durumun vahametini anlatmak için "günlerce kürekle kar temizledik, bu gece çığ düştü" dediği iddia edildi.

Halkın bu kadar ani ve sert refleks vermesi de bazı eleştirilere hedef oldu. Yalnızca 48 saat sürecek bir sokağa çıkma yasağı için bu kadar büyük bir dışarı çıkış gerekmeyeceği, dışarı çıkanların çoğunun zaten 48 saat süreyle yetecek erzağa evde sahip olduğu dile getirildi. Elinde 2 şişe coca cola ile fotoğraflanan bir amcamız, eleştirilerin ikonu oldu. 2 gün coca cola içmese ölmeyeceği üzerinden sert sözlerin hedefi oldu. Gıda ürünleri ve buna benzer temel ihtiyaç malzemeleri dışında sigara, alkol, kola, çikolata gibi ürünlerin satın almalara konu olması sert eleştirilere hedef oldu. Yaşanan tabloda, toplumun sokağa çıkma yasağının 48 saatten sonrasına uzatılacağına ilişkin düşünce taşımasının etkili olabileceği düşünüldü.

Mizah durmadı. "Halk sokağa çıkma yasağı bayramını coşkuyla kutladı" diyenler, "Avrupa bu görüntüleri Türkler aşıyı buldu başlığıyla yayınlıyor" diyenler, "evleneceğiniz kişiye 10 Nisan 2020 gecesi nerede olduğunu sorun, ona göre karar verin" diyenler, "Sokağa çıkma yasağı sayesinde virüsü daha çok yayan millet olarak tarihe geçebiliriz" diyenler hepimizi gülümsettiler.

Günün sonunda şu soruyla baş başa kaldık;
"Yasağı önceden duyurursak daha büyük izdiham olur" diye düşünen hükümetin halka güvenmesiyle ilgili bir problem mi, yoksa 48 saatlik bir sokağa çıkma yasağı duyurusu karşısında stok yapmak için sokağa fırlayan halkın hükümete güvenmesiyle ilgili bir problem mi daha büyük?
12.04.2020 Geni
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın