23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

23 Nisan 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldı. Meclisimizin açılış yıldönümünde kutladığımız bayramdır. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı adıyla anılır.

TBMM'de 1921'de ilk anayasamız olarak kabul edilen Teşkilat-ı Esasiye Kanunu kabul edilirken ile maddesi "Hakimiyet, bila kaydü şart Milletindir" şeklinde olacaktır. Yani, "egemenlik, kayıtsız, şartsız, milletindir".

Bu bayram, dünyada çocuklara armağan edilmiş en anlamlı günlerden bir tanesidir, çocuklara armağan edilmiş tek bayram olarak bilinir. Geleceğin büyükleri çocuklarımızın yetişkinler gibi birer birey olduklarını ortaya koyan müthiş bir toplumsal gelişim çalışmasıdır. Türk Milleti olarak bu bayramla ne kadar gurur duysak azdır.

Tarih bilinci gelecek bilincidir. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nasıl ortaya çıktı? Biraz tarihe bakalım.

Meclisimizin kuruluş yıldönümü, monarşinin sona erip, egemenliğin halkın tamamı tarafından kullanılmaya başlanması sebebiyle Hakimiyet-i Milliye Bayramı olarak kutlanıyordu.

Kurtuluş Savaşı sırasında canını feda eden şehitlerimizin milletimize emanet ettiği yetim ve öksüz çocuklarına sahip çıkabilmemiz için Mustafa Kemal Paşa önderliğinde Himaye-i Etfal Cemiyeti (daha sonra Çocuk Esirgeme Kurumu olacaktır) kurulmuştu.

23 Nisan 1923'ten başlayarak, Mustafa Kemal'in isteğiyle Himaye-i Etfal Cemiyeti de Hakimiyet-i Milliye Bayramı kutlamalarında protokolde yer almaya başladı. Himaye-i Etfal Cemiyeti, gelir elde etmek için 23 Nisan'larda rozet satmak vb. faaliyetler gerçekleştirmeye başlamıştı. 23 Nisan'da çocukların bayramı kutlanmaktaydı ama henüz resmen çocuk bayramı olmamıştı. 23 Nisan 1926'da Milliyet Gazetesi tarafından atılan Çocuk Bayramı ifadesini halk benimseyecekti. 23 Nisan Hakimiyet-i Milliye bayramları aynı zamanda çocuk bayramı niteliği taşıyan etkinliklere sahne oluyordu. 23 Nisan 1929'da, Türk Ocakları yönetimi çocuklara bırakıldı ve güzel bir geleneğin temelleri atıldı. 23 Nisan 1933'te çocukların makama kabul edilmesi ve makamın çocuklara bırakılması Mustafa Kemal tarafından bir geleneğe dönüştürüldü. 1933'te aynı zamanda Reşit Galip Bey'in kaleme aldığı Andımız okunmaya ve stadyumlarda jimnastik gösterileri yapılmaya başlandı.

1970'lere gelindiğinde kutlamalar TRT desteğiyle büyümeye ve gelenekleşmeye devam etti. 1979 yılı UNESCO tarafından Dünya Çocuk Yılı ilan edildi. Bu karardan ötürü, TRT, TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği adı altında bir şenlik düzenlemeye başladı. Bu şenlikte, dünyanın her yerinden kendi ülkelerini temsilen gelen çocuklar, kendi ülkelerini temsil eden danslar ve gösteriler yaparak bayrama katılıyorlar. 1979'da Irak, İtalya, Sovyetler Birliği, Bulgaristan ve Romanya'nın katılımıyla gerçekleştirilen ve daha sonra her yıl düzenlenen şenlik, 2000'li yıllara geldiğimizde yaklaşık 50 ülkenin katıldığı bir seviyeye ulaştı.

O güne kadar halkın çocuk etkinlikleri çoğunlukta olmak üzere kutladığı bayramın ismi 1981 yılında resmi olarak Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olmuştur.

Hemen her Türk, 23 Nisan'da çocukken okuduğu bir şiirin duygularını, yurttaş ve birey olduğunu hissetmeye başladığı o günlerin duygularını gelecek yıllara taşımıştır.

2020 yılına geldiğimiz bu bayram tüm yurtta, dış temsilciliklerde ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde kutlanmaktadır. Aynı gün Kosova'da 23 Nisan Kosova Türkleri Milli Günü kutlanmaktadır. Devlet erkanı bu bayramda Anıtkabir ziyareti gerçekleştirmektedir.

Bu güzel duyguları bize armağan eden Mustafa Kemal Atatürk ve Kurtuluş Savaşı şehitlerimize ne kadar teşekkür etsek azdır.
23.04.2020 Geni
1 1
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın