Gaffar Okkan

Türk polis müdürüdür.

1952 yılında Sakarya'nın Hendek ilçesinde dünyaya gelmiştir. Tam adı Ali Gaffar Okkan'dır.

1970'te polis koleji, 1973'te polis akademisinden mezun oldu. Polis teşkilatındaki kariyerine, İzmir emniyetinde komiser yardımcılığı göreviyle başladı. İzmir'de uzun süre görev yaptıktan ve emniyet amirliği rütbesine kadar yükseldikten sonra, 1983'te Şanlıurfa'ya tayin oldu. 1986'da tayin olduğu Eskişehir'de 1992 yılında emniyet müdür yardımcısı oldu. 1993'te 1. sınıf emniyet müdürlüğüne terfi etti ve Kars İl Emniyet Müdürü olarak tayin edildi.

1997'de, PKK ve Hizbullah başta olmak üzere pek çok örgütün terörüne maruz kalan, hem aşırı göç veren, hem aşırı göç alan Diyarbakır gibi zor bir vilayetin emniyet müdürü olarak tayin edildi. Burada çok başarılı çalışmalar yaptı. Hizbullah kurucusu Hüseyin Velioğlu'nun İstanbul-Beykoz'daki villasına düzenlenen baskında önemli bir rolü olduğu düşünülmektedir. Bununla ilgili olarak, Hizbullah terör örgütünün çökertilmesini sağladı.

Diyarbakır'da halk-devlet iletişimini geliştirme konusunda örnek olacak çalışmalar yaptı. İlk kez onun döneminde bayan trafik polisleri Diyarbakır trafiğini yönetmekle ilgili görev aldılar. Küçük arabalarla göreve çıkan ikişer kadın polisten oluşan iki polis ekibinden birisi kaybolan çocukları ailelerine teslim etmek, diğeri de yürümekte zorlanan yaşlılara yardım etmekteydiler. Havaalanı düzenlemelerine adapte olmakta zorlanan yolcuların bilet işlemlerinin yapılması ve uçak kapısına kadar götürülmesinden sorumlu polisler görev yaptılar. Diyarbakır'ın kritik noktalarına kamera kurulmasını sağladı. Bu kameralar aracılığı ile kenti denetim altında tuttu.

Halkın devlete olan sempatisini ve güvenini arttıran çalışmalarla Diyarbakır halkının çok sevdiği bir isim oldu.

Ne yazık ki bu başarılı çalışmaları yapan değerli emniyet müdürümüzü, 24 Ocak 2001 günü bir suikast sonucu kaybettik. Failleri hala tespit edilemeyen cinayette, saat 17:40 civarında makam aracıyla valilik makamına doğru giderken, Sezai Karakoç Bulvarı üzerinde pusuya düşürüldü ve açılan ateş sonucu olay yerinde şehit oldu. Cinayetin Hizbullah tarafından işlenmiş olma olasılığı, en güçlü olasılık olarak görülmektedir ancak failler hala tespit edilememiştir.
24.01.2018 Geni
1
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın